Salari del Emprenedor. Cal posar preu a les hores!

El salari del emprenedor és una partida que sovint no es considera en l’estructura de costos del negoci. I és crític que es tingui en compte. Cal determinar correctament l’excedent que genera l’activitat!

Si ets emprenedor és pràcticament segur que has caigut en la temptació de no cobrar cap retribució per la teva feina.

Valora què val la teva feina. I “contracta’t”

Valora què val la teva feina. I contracta’t

La justificació normalment és del tipus: “Home, ara estic tirant endavant un nou projecte. El que he de fer és posar tots els esforços en tirar-lo endavant. No vull pas treure diners de caixa que estic necessitant per altres coses.”

Està molt bé que quan poses un negoci en marxa no retiris l’efectiu corresponent al teu salari i d’aquesta forma estiguis fent aportacions de més recursos. Nous recursos que ajudaran a aconseguir una capitalització més elevada i a que el projecte creixi i tingui més possibilitats de tirar endavant.

Però el que no està bé és que t’enganyis pensant que les coses van bé quan de fet no podries pagar-te un salari.

Cal que pensis la teva emprenedoria des de una doble perspectiva:

a.- L’emprenedor capitalista

Per una banda ets l’emprenedor capitalista i com a tal i estàs aportant els teus diners. Aquest és qui posa els diners perquè es “l’amo” de la idea i del negoci. Quan les coses vagin bé serà el que en traurà una rendibilitat.

b.- L’emprenedor treballador: salari del emprenedor

Per altre banda ets l’emprenedor treballador.

I els treballadors perceben una retribució per la seva feina. Retribució que, habitualment, anomenen salari. Casualment resulta que en aquest cas tu ets simultàniament els dos emprenedors. Així que com a emprenedor treballador tens dret a un salari que sí o sí has de percebre.

Per tant, la teva empresa ha d’assumir un cost anomenat salari del emprenedor.

En tant que emprenedor capitalista aquest salari que estàs percebent com a treballador l’invertiràs periòdicament (cada mes) en la teva emprenedoria.

Em diràs que al cap i la fi és el mateix, que si els diners que cobres com a treballador els inverteixes com a capitalista no cal que els cobris perquè de fet es queden sempre en l’empresa.

Doncs no és així.

El que es queda a l’empresa és l’efectiu, però el seu origen canvia. Si no consideres el salari del emprenedor t’estaràs enganyant en els costos. Fins i tot pots arribar a pensar que l’activitat ja està rendint un excedent.

En canvi, si tens un salari estàs valorant adequadament el rendiment del negoci i a més estàs valorant adequadament la teva aportació en el mateix.

Per tant, valora què val el teu temps, què val la teva feina. I contracta’t

Salari del emprenedor. Per què?

Cal que consideris la teva retribució dins dels costos del teu negoci. Si t’oblides d’aquest cost estàs enganyant-te respecte del veritable rendiment de la teva empresa.

Per una banda, si no incorpores el cost del teu salari probablement estàs sortint al mercat a un preu molt competitiu, …i això afavoreix les vendes.

Però no oblidis que estàs venent per sota cost, és a dir, assumint pèrdues. Venent més barat que no pas has comprat. I això és òbviament ineficient i antieconòmic.

Quant de temps penses que podràs mantenir-ho?

Pensa que si no cobres no tindràs diners per menjar i no podràs sobreviure.

Exactament el mateix que li està passant a la teva emprenedoria.

Estàs en el mal camí. Cal corregir.

Per altra banda, si no incorpores el cost del teu salari estàs menyspreant-te a tu mateix.

Si tu no et valores, Qui esperes que ho faci?

Si acostumes la teva clientela que la teva feina no val res, quan vulguis cobrar et diran que el preu és excessiu perquè la teva feina no val res.

Estàs en el mal camí. Cal corregir.

Així que comença a valorar-te. O millor, valora’t des que vas iniciar el teu projecte.

Què valen totes les hores que ja hi has ficat?

Què val tota la feina que ja has fet?

Doncs aquests són els diners que ja has aportat a la teva empresa. O si ho prefereixes (que suposo que no, doncs per això ets un emprenedor) els diners que la teva empresa et deu.

Bé, ara ja saps que has d’incorporar una nova partida a la teva estructura de costos: el salari del emprenedor.

I la seva conseqüència és que ara has de pujar el preu del teu producte o servei per tal de no incórrer en més pèrdues. Quan més temps triguis a fer-ho, pitjor. El temps de les rebaixes ja ha passat!

Així que tens deures:

1.- Calcular què val la teva feina “històrica”

2.- Incorporar aquest import com a valor de la teva aportació de fons propis. Segurament suposarà assumir que has estat generant pèrdues. Però millor ser conscient d’aquest fet i evitar que l’error es perpetuï.

3.- Calcular què val la teva feina futura. Quin és el salari que et correspon?

4.- Incorporar aquest import com més cost en la teva estructura de costos.

No dubtis que et mereixes el salari del emprenedor

Vinga. Ànim! Ningú va dir que ser emprenedor fos fàcil!

Cordialment

Raimon

Darrera revisió: 16 de novembre 2015

Si aquest article li ha semblat interessant, si us plau, comparteixi-ho amb els amics. Per a això pot utilitzar qualsevol de les xarxes proposades a continuació.

Moltes gràcies!

Print Friendly, PDF & Email