Què és el resultat d’explotació?

Estruct_Cta_Resultados

(Leer el artículo en castellano)

El dijous dia 25 llegia al diari digital “elEconomista.es” que:

“Ecoprensa preveu arribar en breu a un ebitda positiu, després de tancar 2012 amb els millors resultats de la seva història.

Ecoprensa, editora de ‘elEconomista’ i ‘elEconomista.es’, ha anunciat aquest dijous que està “a les portes” d’aconseguir un benefici d’explotació positiu després d’haver tancat l’exercici econòmic 2012 amb “els millors resultats econòmics de la seva història”, tot i la crisi econòmica.” (aquí la notícia)

Sens dubte és una bona notícia.

Més encara en el marc de la crisi actual, per tant, la meva felicitació a l’editor per l’assoliment.

… Però una cosa no treu l’altra, i com a docent no puc deixar de comentar que en el redactat de la notícia s’observa un error conceptual comú. Sovint es tendeix a confondre el resultat d’explotació amb l’ebitda, i no són sinònims.

Entenem per resultat d’explotació o resultat operatiu el resultat generat per l’activitat habitual del negoci, és a dir, ingressos per vendes menys despeses normals d’explotació, que inclouen les amortitzacions.

L’Ebitda és el resultat d’explotació abans d’imputar les amortitzacions.

Incloc en aquest article la imatge del post “Entenent l’estructura del compte de resultats.” Que ens permet observar clarament les diferències entre un i altre.

Així, pot ocórrer que tinguem un ebitda positiu però el nostre resultat d’explotació sigui negatiu. Si l’empresa no té actius immobilitzats ni dota provisions, llavors l’ebitda i el resultat d’explotació seran magnituds coincidents. En un altre cas tal coincidència no es donarà.

Cordialment

Raimon

Darrera revisió: 29 d’abril de 2013

Si aquest article li ha semblat interessant, si us plau, comparteixi amb els seus amics. Per això pot utilitzar qualsevol de les xarxes proposades a continuació.

Moltes gràcies!

Print Friendly, PDF & Email

Comments are closed.