Planificació. Les prediccions dels economistes.

Planificació. Les prediccions dels economistes.

Planificació. Les prediccions dels economistes.

(Leer el artículo en castellano)

Als meteoròlegs se’ls demana prediccions del temps a [màxim] una setmana d’antelació i potser una estimació per al mes en curs.

Les prediccions per al temps que farà demà o demà passat ens serveixen com a referència o guia per decidir si podem o no realitzar aquesta activitat i valorar el risc climatològic de fer-la o no.

En qualsevol cas, quan una predicció no es compleix tampoc passa res ni entenem que ens hagin “enganyat”. Assumim que era una predicció més o menys fiable. De fet, els homes del temps habitualment encerten o s’aproximen bastant el clima de les pròximes hores i per a períodes més llunyans diuen allò de “temps predominantment assolellat amb possibilitat de núvols i xàfecs dispersos per tot el territori.” Olé tu!

No obstant això, als economistes se’ns demana prediccions a un i tres anys, fins i tot a cinc, i si no es compleixen mostrem sorpresa.

Seria sorprenent que es complissin!

Qualsevol estudi hauria d’incloure un mínim anàlisi de sensibilitat i contemplar diferents escenaris. És a dir, aplicar la idea de “amb possibilitat de núvols i xàfecs dispersos per tot el territori.” Es tracta llavors d’estar preparat per a qualsevol dels escenaris de major probabilitat d’ocurrència.

Quan un anàlisi a futur conté diferents escenaris és útil per a la planificació. En torn de “Per què planificar?” ja hem parlat en altres ocasions.

Cordialment

Raimon

Darrera revisió: 16 de juny de 2014

Si aquest article li ha semblat interessant, si us plau, comparteixi amb els seus amics. Per això pot utilitzar qualsevol de les xarxes proposades a continuació.

Moltes gràcies!

Print Friendly, PDF & Email