Tipus d’interès. Quina bajanada!

Tipus d'interès. Quina bajanada!

Tipus d’interès. Quina bajanada!

(Leer el artículo en castellano)

L’article d’avui és conseqüència de la lectura d’un article de difusió sobre el risc de pujada de tipus d’interès i la “bondat” d’un determinat swap per cobrir aquest risc. Article que està promogut per una entitat financera nacional.

En ell, per a una millor explicació, es defineixen els possibles escenaris de variació de tipus d’interès i es distingeixen:

Escenari a la baixa, moderadament alcista, alcista i molt alcista.

En principi, un espera que escenari a la baixa es refereixi a aquella situació en què els tipus d’interès, després d’un període de temps determinat se situïn per sota dels de l’inici del mateix període. Per exemple el període dic-2011 a dic-2012, que l’Euríbor a 1 any ha passat del 1’9 % al 0’5% (1 en el gràfic adjunt).

Serà escenari moderadament alcista quan s’observa una tendència a l’alça. Potser el període dic-2009 a dic-2010, que l’Euríbor a 1 any va passar del 1’2% al 1’5% (2 en el gràfic adjunt).

Alcista una tendència a l’alça més acusada. De dic-2005 a dic-2006 l’Euríbor a 1 any va passar del 2´8% al 4% (3 en el gràfic adjunt).

I finalment molt alcista en què es produeix una escalada de tipus molt acusada. Tal com per exemple en el període març-2008 a juny-2008 l’Euríbor a 1 any va passar del 4´4% al 5´4% en quatre mesos (4 en el gràfic adjunt).

“informació publicitària” sorprenent

Però la sorpresa arriba en llegir que l’escenari a la baixa ocorre quan pujant els tipus, aquests ho fan per sota de l’esperat. D’aquesta definició es dedueix llavors que si a l’abril de 2008 pensàvem que al juliol l’Euríbor podia assolir el 5’5%, llavors estàvem en un escenari a la baixa ja que el tipus “solament” va pujar fins al 5’3 %. Quina bajanada!.

La intenció d’aquest article d’avui és abundar sobre el ja comentat en altres ocasions, si us plau, abans de signar un document, ha de llegir-se i sobretot entendre’s. Sovint la “informació” publicitària i fins i tot contractual no té la necessària objectivitat.

…I no em refereixo únicament a la qual ens subministra el banc.

 

Cordialment

 

Raimon

Ultima revisió: 25 de gener de 2013.

Si aquest article li ha semblat interessant, per favor, comparteixi-ho amb els seus amics. Per a això pot utilitzar qualsevol de les xarxes proposades a continuació.

Moltes gràcies!

 

Print Friendly, PDF & Email